Tips & råd

Frågor & svar

Hur väljer jag rätt utseende för min förrådsdörr eller garageport

Svar: För att kunna välja dörr- eller portmodell för just ditt projekt, hus eller stuga, behöver du ofta utgå från den befintliga miljön och ta ställning till hur en viss dörrmodell passar i en viss stuga eller förråd och hur du önskar att just helheten ska gestaltas. Ytterdörrar och portar bidrar till att skapa stämning och atmosfär i och kring ditt hem. Välj därför dina nya dörrar med omsorg. Furuhälls Snickeri erbjuder totalt 5 olika modellserier som i sin tur totalt skapar ett urval om närmare 100 olika dörrvarianter. Läs mera om dessa här

Val av ”10-graders” eller ”18-graders”? Vad betyder det?

Svar: I dörrbranschen talas det ofta om 10-graders respektive 18-graders dörrar, ibland kallas de även kall-respektive varmförrådsdörrar. Här ska vi på Furuhälls Snickeri reda ut begreppen så att du enklare väljer rätt typ av dörr för ditt garage, gäststuga, förråd, cykelskjul eller verkstad. Samtliga av Furuhälls Snickeris modeller återfinns med benämningen 10 eller 18, exempelvis ”Starfors 10” och ”Vansjö 18”, vilket ger dig tydlig information om dörrens lämplighet för olika sorters utrymmen.

Kallförrådsdörren, eller 10-gradersdörren som de också kan kallas, är konstruerade för att användas i utrymmen som ej planeras att i perioder under den kallare årstiden, värmas upp till mera än 10 grader celsius. Exempel på byggnader där en 10-graders dörr lämpar sig är förråd, cykelskjul, kallgarage och redskapsbodar. Kallförrådsdörren har en stabil stomme av ramträ i furu samt isolering. Utsidan på Furuhälls Snickeris dörrar med benämningen 10, har obehandlad furupanel, medan insidan är av obehandlat träskivmaterial.

Varmförrådsdörren även kallade 18-gradersdörren är på motsvarande sätt, avsedd för stugor, gästhus och förråd där du planerar att i perioder under den kallare årstiden, värma upp till maximalt 18 grader celsius. Varmförrådsdörren har en något stabilare stomme av ramträ i furu samt isolering. Dörrblad och karm är falsade för ökad täthet. Utsidan på Furuhälls Snickeris dörrar med benämningen 18, har även de, obehandlad furupanel på utsidan, medan insidan är av obehandlat träskivmaterial.

Höger eller vänsterhängning, hur veta vad?

Svar: När du beställer en ny förrådsdörr är det viktigt att ange om din dörr ska vara höger- eller vänsterhängd. Om du har en befintlig dörr tar du reda på hängningen genom att ställa dig på utsidan av dörren och titta på vilken sida gångjärnen sitter på. Sitter de till vänster är dörren vänsterhängd och sitter de till höger är dörren högerhängd. För garageportar, som ju består av två styck dörrblad, en vänsterhängd och en högerhängd, gäller att vänstra dörrbladet, sett utifrån byggs såsom den ”passiva dörren”, dvs den som oftast är stängd och på vilken spanjolettlåset monteras. På motsvarande sätt byggs det högra dörrbladet i en garageport såsom ”gångdörr”, dvs den som öppnas först.

Dörrstorlek & modulmätt, vad gäller?

Svar: I dörrbranschen talas det om modulmått. Dessa mått anger hålet i väggen där karmen skall monteras. Är hålet exempelvis 900 mm x 2100 mm (bredd x höjd) så är modulmåttet 9×21.. Måtten på alla standarddörrar baseras alltså på ett modulsystem om jämna decimeter, där bredd skrivs före höjd till exempel 10×21. Karmens yttermått är ca 12 mm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg.

Erbjuder Furuhälls Snickeri även bastudörrar?

Svar: ja absolut! Vi har totalt 3 olika modeller av bastudörrar, läs mera om dessa modeller här Länk till Furuhäll Snickeris bastudörrar

Hur behandlar jag bäst min nya dörr eller port från Furuhälls Snickeri?

Svar: Fukt och vatten är alla träprodukters värsta fiende. Säkerställ att din nya dörr monteras på sådant sätt att varken dörrkarm eller dörrblad kan exponeras för varken direkt fukt eller vatten i annat än små begränsade mängder under korta perioder. Det är viktigt att dörrarna behandlas och målas noggrant innan montage, detta gäller dörrbladets alla 6 sidor samt karmens utsatta delar. Alla våra dörrar är tillverkade av naturmaterialet trä som av sin natur, obehandlat, vill ta upp och avge fukt och naturligt därmed svälla och krympa.

Läs mera i Furuhälls Snickeris Skötselanvisningar

Hur underhåller jag min dörr eller port?

Svar: Läs mera i Furuhälls Snickeris Skötselanvisningar. Naturmaterialet trä tar upp och avger fukt samt sväller och krymper därmed helt naturligt, därför är det extra noggrant att ni behandlar dörrarna grundligt och kontinuerligt. På Furuhälls Snickeri är vi aktiva i vårt hållbarhetsarbete och vi vill att din dörr ska skänka glädje och funktion under många många år. Vi förordar därför att behandling görs minst 1-2 gånger per år. Dörrar i söder- och västerläge är extra utsatta och torkar lätt ut. Tänk på att dokumentera ditt underhåll.

Hur monterar jag min nya förrådsdörr från Furuhälls Snickeri?

Svar: Svar: För att en dörr ska ha bästa möjliga funktion under lång, lång tid, krävs det att den monteras på rätt sätt. Skynda inte, utan lägg snarare extra tid på att uppnå rätvinklighet mm under montaget. Detta besparar dig senare bekymmer. Läs vår montageanvisning genom att klicka här

Hur monterar jag min nya garageport från Furuhälls Snickeri?

Svar: För att en garageport ska ha bästa möjliga funktion under lång, lång tid, krävs det att den monteras på rätt sätt. Skynda inte, utan lägg snarare extra tid på att uppnå rätvinklighet mm under montaget. Detta besparar dig senare bekymmer. Läs vår  montageanvisning genom att klicka här

Hur köper jag min dörr?

Svar: Furuhälls Snickeri har ingen egen direktförsäljning till privatkunder utan våra kvalitetsdörrar säljs genom professionella byggmaterialhandlare. Besök din lokala bygghandlare, vare sig det är K-Bygg, Bygma, Karl Hedin, K-Rauta, Hemfint.se, Nordströms, Beijer Byggmaterial, Optimera, Bolindo.se, Woody, XL-Bygg, Bolist eller någon av dom många  oberoende bygghandlarna runt om i Sverige. Fråga efter eller sök just den dörren du önskar från Furuhälls Snickeri, så garanterar vi att vi står beredda för en snabb och säker leverans till dig.

Byggt i Norden, för Norden

Vårt erbjudande handlar om hållbarhet. Vi förädlar skogsvirke från närliggande delar av Sverige och strävar efter att ständigt optimera resursutnyttjandet i vår framställningsprocess så att den slutliga produktens hållfasthet och kvalitet borgar för ett långt produktliv i slutkundens tjänst.